Oyun Terapi – Beylikdüzü Kiron Danışmanlık merkezinde en sık kullanılan yöntemlerdendir.
Oyun Terapi Beylikdüzü bölgesinde çocuklarla çalışılırken en sık kullanılan yöntemdir. Bunun için hem oyunu anlamak gerekir, hem de çocuğun oyundaki yerini anlamak gerekir.
”İnsan, kelimenin tam anlamı ile sadece bir birey olduğunda oyun oynar ve sadece oyun içerisinde bir bireydir’’ der Fridrich Schiller. Ayrıca, Şiddetsiz İletişim yönteminin kurucusu Ph.D. Marshall Rosenberg ”İçinde Oyun Olmayan Hiçbir Şeyi Yapmayın”diye ekler. Oyun Terapi – Çocuk ve Terapist
Aslında çocuklarımızın oyunlarda büyük rol modelleri canlandırması ile de destekleyebiliriz bu sözleri. Psikoterapide oyun, bir kral metodu olarak tasvir edilir. Ya da ‘’kralın yolu’’.
Çocuğun duygusal ortamda dengeli oluşu, sağlıklı gelişimini ve travmatik yaşam deneyimleriyle baş etmesini sağlayan bir araçtır. Oyun aynı zamanda dilin rolünü alır. Bireylerin kendilerine dair paylaşım yapmalarını ve sorunlara çözüm bulmalarını sağlar. Böylelikle bilinçteki ve bilinçaltındaki tüm düşünceler gün yüzüne çıkartılabilir.
Oyun Terapi ile birlikte çocuk ve ergen kendisini psikolojik açıdan zorlayan konulara yoğunlaşır. Kullanmadığı ya da zamanla unuttuğu yeteneklerini kullanır ve derin bir özgüven ve iç huzur kazanır. Çocuk, bir birey olarak doğru özgüveni ve doğru kontrolü kazandığı noktada sağlıklı bir gelişim gösterir.
Çocuklar bir arada, karşı karşıya, yalnız, ikili, aileleri ile birlikte, gruplarla, hayvanlarla, toplarla, tencere-tabakla, nihayetinde bulduğu her şeyle oynar. Oyun içerisinde çocukta yükselen duygular görülür. Öfke, heyecan, sevinç, umutlar, zorlanma ve daha birçok duygu.. Ki bu zaman zarfında diğer gerçekleri unutmuş ve zamanın farkında bile olmamışlardır. Bu süre zarfında onlar için oyundan daha önemlisi yoktur.
Sosyal pedagoji açısında oyun kavramının vazgeçilmez 3 önemli özelliği vardır:
1) Eğlence dolu olması.
2) Başkasının zorlaması ile değil, tamamen kendi kararı ile oyunu oynanması.
3) Amaçsızca sonunu düşünmeden oynamasıdır.
Çocuklar bir arada oynadıklarında zaten bu üç noktayı bir arada yaşar. Ve bu önemli noktalar yetişkinler tarafından da önemsenmelidir.
OYUN, İLİŞKİLERİN KAZANIMI VE OLUŞUMU ANLAMINA GELİR
Dikkatle, beceriyle ve özenle kurulan oyunlarda çocukların kendini ifade etmesine alan açılır.
Terapötik oyun, çocuğun kişiliğindeki gelişimlerin gözlemi olduğu gibi kişilik gelişiminin de güç kaynağıdır… Bununla birlikte, Terapist ve çocuk arasındaki ilişki en önemli faktör olmaktadır. Çocuğun terapist ile çok iyi bir iletişim içerisinde; kendini tanınmış olarak hissetmesi ve bunla birlikte serbest alanda kabullenilmiş olması sağlanır.
Oyun içerisinde tüm katılımcıların birbiri ile ilişki kurar. Bunun dışında kendileri ile yüzleşmeleri ve kendileri ile ilişki kurmaları söz konusudur. Bu süreç çerisinde verilen tüm reaksiyonlar anlam doludur.
Danışan odaklı birey teorisi, bireyin kendi içinde barındırdığı odak noktalarını ve kaynaklarını uyandırarak birçok problem ile baş edebileceğini belirtir. Terapi bunun yaratıcısı değil ama geliştiricisi olarak bireyin oyun anını da yaşayarak çözüm sürecini kendisinin oluşturmasını sağlayan bir süreçtir.
Danışan odaklı psikoterapi/Oyun Terapi Avusturya’da kabul görmüş terapilerden biri olarak, diğer ülkelere nazaran daha geniş çalışma alanlarına da sahiptir. Danışan odaklı terapinin en büyük farkı ‘’anda ve zamanda’’ belirlenen bir sistemle ilerleyen bir süreç olmasıdır.
Bu terapi yöntemi Beylikdüzü bölgesinde ve civar bölgelerde ikamet eden ebeveynlerin, çocukları için sıklıkla tercih ettiği güvenilir yöntemlerden biridir.